sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Sämpyläinen sipulipiirakka

Terveelliseksi tuunattu sipulipiirakka, josta saa hyvin kuitua sämpyläpohjasta. Tuhdit juustot on korvattu kevyemmillä vaihtoehdoilla: ricotalla ja kevyt-cheddarilla. Sipuliin tulee mahtavaa luontaista makeutta kypsennettäessä, joten tähän "karamellisointiin" ei käytetä sokeria, vaan ainoastaan loraus huomattavasti vähemmän haimaa kiusaavaa hunajaa.

Sipulipiirakka sämpyläpohjaan (pellillinen)

3 dl vettä
15 g tuorehiivaa
reilu 1 tl suolaa
loraus hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl speltjauhoja

3 keltasipulia
3 punasipulia
loraus hunajaa
pieni nokare voita
loraus oliiviöljyä
suolaa
(tummaa balsamicoa)
250 g ricottajuustoa
2 kananmunaa
(hitunen raastettua parmesaania)
noin 100 g aamupala-cheddaria
pinjansiemeniä

tuoretta timjamia

Miten se tehdään?

Tee sämpylätaikina normaalisti. Sekoita hiiva haaleaan veteen ja lisää hunaja, suola ja öljy. Vaivaa sekaan jauhot ja kohota liinan lalla kaksinkertaiseksi.


Tee sillä välin täyte. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Muhenna niitä korkeareunaisella pannulla pehmeiksi. Lisää muhennuksen alussa joukkoon loraus öljyä, hieman voita, hunajaa ja suolaa maun mukaan. Sipulien kuuluu olla hieman karamellisoituneita.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja painele leivinpaperin päälle pellille. Sekoita keskenään ricotta ja munat sekä halutessasi hieman parmesaania. levitä seos pohjan päälle. Levitä sitten sipulit tasaisesti koko levylle. Lisää levyn päälle vielä cheddarpaloja tai raastetta ja tuoretta timjamia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti